Grupa Budujemy Dom:
Magazyn ONLINE
Miesięcznik Budujemy Dom ONLINE
Wykup dostęp od 1 zł

Jak robić zakupy przyjazne środowisku?

Zbyt często ludzie udają się do supermarketów, kupując pożywienie w nadmiarze, nie zwracając uwagi na to, że może mieć to negatywny wpływ na środowisko. Tymczasem trzeba przemyśleć cały proces - od kupowania odpowiedniej ilości, po opakowania i przechowywanie w domu.

Jak robić zakupy przyjazne środowisku?
Tupperware Polska Produkty do przygotowania, pieczenia, gotowania i serwowania potraw oraz pojemniki do przechowywania, mrożenia i transportowania żywności
www.tupperware.pl

Dlatego warto poznać 7 porad dotyczących zakupów przyjaznych dla środowiska.

1. Używanie toreb wielorazowych - supermarkety zachęcają do używania toreb nadających się do recyklingu, torby wielokrotnego użytku trzymają poza zasięgiem wzroku lub mają je w zawyżonych cenach. Dlatego najlepiej zaopatrzyć się we własną torbę, albo plecak, czy też koszyk.

2. Kupowanie produktów lokalnych - to pomaga nie tylko lokalnym rolnikom i firmom, ale oszczędza tysiące mil podróży, które muszą przebyć zagraniczne produkty, aby dostać się do koszyka na zakupy. W tym procesie żywność pokonuje drogę lądową, powietrzną, a nawet morską - co przykłada się do zanieczyszczenia środowiska.

3. Produkty sezonowe - kupowanie produktów pozasezonowych oznacza, że pochodzą z różnych części świata. I tutaj znów muszą pokonać długą drogę, zanim trafią na sklepowe półki.

4. Brzydkie owoce i warzywa nie tracą smaku - może i nie są piękne, ale smakują tak samo. Supermarkety wyrzucają brzydkie owoce i warzywa, które potem zanieczyszczają środowisko podczas procesu gnilnego. Poprzez zaszczepianie nawyku kupowania brzydkich produktów i zachęcanie innych do tego, można pokazać supermarketom że żywność ta nie musi być wyrzucana, co zmniejszy znacznie produkcję odpadów.

5. Wybieranie produktów z mniejszą ilością opakowań -  sklepy dodają wiele opakowań na produkty, które ich nie potrzebują, oddzielając w ten sposób hurtowe produkty od tych droższych. Lepiej wybierać produkty hurtowe, ponieważ można wziąć tylko tyle ile się potrzebuje, a także nie kupować kolejnego zbędnego plastiku. Jeśli jednak jest potrzeba zakupu żywności, która wymaga pojemnika, najlepiej wziąć własny, taki jak Ventsmart, który został specjalnie zaprojektowany, aby dłużej zachować świeżość owoców i warzyw.

6. Wybieranie produktów organicznych - uprawa żywności ekologicznej potrzebuje mniej pestycydów zanieczyszczających środowisko, co oznacza mniej energii do uprawy i mniejszą ilość odpadów. Produkcja ekologiczna zużywa także mniej zasobów i wody, zwłaszcza że nie wymaga regularnego stosowania pestycydów.

7. Rzadsze, ale przemyślane zakupy - wiele osób na zakupy wybiera się samochodem, lub innymi środkami transportu, które emitują zanieczyszczenia. Im częściej robi się zakupy, tym częściej zanieczyszcza się środowisko, generując kolejne przejazdy. Warto więc robić zakupy rzadziej - wystarczy je dobrze przemyśleć. Jeśli zaś ktoś woli robić zakupy częściej, powinien korzystać z roweru, albo wybierać sklepy w pobliżu, by móc iść tam pieszo.

źródło i zdjęcia: Tupperware