Okładka magazynu budujemy dom
Najnowszy numer Logo BudujemyDom.pl
Zobacz
Zobacz oferty produktowe firm
Systemy ocieplania i termorenowacji

Sto prezentuje futurystyczną formę architektury

Print image
Copy link image
time image Artykuł na: 2-3 minuty 2015-12-09

W Brnie, drugim co do wielkości mieście Czech, jeden z opuszczonych budynków biurowych został przekształcony w nowoczesne centrum handlowe Letmo. Jego jasna fasada z futurystycznymi oknami sprawiła, że stanowi teraz niezaprzeczalną atrakcję miasta, zlokalizowaną w strategicznym miejscu – naprzeciw dworca kolejowego.

Projekt przebudowy starego, niewykorzystanego budynku biurowego powstał w czeskim biurze architektonicznym IKA Brno. Pomysł przekształcenia go w centrum handlowe okazał się strzałem w dziesiątkę -obiekt znajduje się w bardzo widocznym miejscu, naprzeciw dworca kolejowego, będącego jednocześnie ważnym węzłem komunikacji miejskiej, pełnym przystanków i krzyżujących się linii autobusowych i tramwajowych. Okoliczna zabudowa zdominowana jest przez starszą architekturę, dlatego Letmo wyraźnie odznacza się na jej tle.Okoliczna zabudowa zdominowana jest przez starszą architekturę, dlatego Letmo wyraźnie odznacza się na jej tle

Powodem, dla którego centrum handlowe Letmo przyciąga uwagę przechodniów jest niecodzienna fasada. Jej oryginalny kształt uzyskano dzięki zastosowaniu systemu elewacji podwieszanej i wentylowanej StoVentec R. Za sprawą tego rozwiązania powstała bardzo gładka powierzchnia, bez widocznych spoin, z charakterystycznymi, eliptycznymi otworami okiennymi. Nieskazitelna biel elewacji to efekt zastosowania farby StoColor Lotusan, której unikalna mikrostruktura uniemożliwia osadzanie się cząsteczek brudu na powierzchni elewacji. W efekcie spływająca po niej woda deszczowa spłukuje nagromadzony brud, a elewacja pozostaje sucha i czysta.Powodem, dla którego centrum handlowe Letmo przyciąga uwagę przechodniów jest niecodzienna fasada

Przebudowie uległa nie tylko fasada budynku, ale też kilka innych elementów, dzięki czemu obiekt stał się bardziej funkcjonalny. Architekci zdecydowali się wysunąć budynek w stronę ulicy. Zniknęło wejście z baldachimem, a ruchome schody przesunięto do wewnętrznego atrium, dzięki czemu powstał przestronny parter pełen przeszkleń i światła.

źródło i zdjęcia: Sto Sp. z o.o.

Pozostałe aktualności
Budujemy Dom lipiec - sierpień 2019

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Czas na Wnętrze lipiec - sierpień 2019

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Wnętrza 2019

Wnętrza

Nowoczesne, stylowe, piękne wnętrza - zasady, porady, inspiracje

Twój Dom Twój Styl 2019

Twój Dom Twój Styl

Poradnik shoppingowy

Dom Polski 2019

Dom Polski

Jak zbudować dom tańszy niż mieszkanie

Gardeners' World Edycja Polska lipiec - sierpień 2019

Gardeners' World Edycja Polska

Najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

ABC Budowania 2019

ABC Budowania

To, co koniecznie musisz wiedzieć, żeby Twój pierwszy dom był dla Ciebie, a nie dla wroga

Nowoczesne Instalacje 2019

Nowoczesne Instalacje

Jak zbudować dom energooszczędny

Dom Energooszczędny Vademecum 2019

Dom Energooszczędny Vademecum

Jak zbudować dom energooszczędny