Porady

Formaster: Filtruj na zdrowie

02.02.2016

Woda, z jakiej każdego dnia korzystamy w naszych gospodarstwach domowych ma istotne znaczenia dla naszego zdrowia.Woda, z jakiej każdego dnia korzystamy w naszych gospodarstwach domowych ma istotne znaczenia dla naszego zdrowia. Coraz częściej poszukujemy, więc sposobów, by nie stanowiła ona źródła szkodliwych substancji.

Oprócz licznych zanieczyszczeń środowiskowych, które pochodzą m.in. ze ścieków komunalnych, rolniczych i przemysłowych, istnieją dodatkowe zagrożenia. Woda dostarczana do naszych gospodarstw, ulega wtórnym zanieczyszczeniom. Są one spowodowane, wypłukiwaniem się z instalacji stalowych - które łatwo poddają się korozji - związków żelaza. Wciąż jeszcze nie przebudowano wszystkich instalacji wodociągowych z rur cementowo - azbestowych. Instalacje wykonane z dodatkiem tego materiału łatwo poddają się napięciom, a wtedy woda wypłukuje włókna azbestu, mogące trafiać do naszych organizmów. Nieodłącznym składnikiem każdej kranówki jest również chlor. Ten trujący gaz nawet w śladowych ilościach, latami dostarczany do organizmu może powodować uszkodzenia komórek.

Użytkownicy wody w wielu regionach odczuwają, oprócz zanieczyszczeń, również inne uciążliwości związaną z codziennym korzystaniem z wody dostarczanej do ich domów. Najczęstszym zjawiskiem jest tworzenie się osadu mineralnego (tzw. kamienia) w czajnikach, żelazkach, pralkach i na powierzchni innych przedmiotów mających regularną styczność z woda kranową. Za zjawisko to odpowiedzialne są zawarte w wodzie wodorowęglany oraz węglany wapnia i magnezu, które powodują twardość węglanową wody.

Podczas rozkładu termicznego tych związków wytrącają się osady węglanu wapnia i wodorotlenku magnezu, tworząc kamień kotłowy, ten zaś odpowiedzialny jest za straty ciepła i zwiększone zużycie energii podczas podgrzewania wody. Kamień jest tez przyczyną psucia się urządzeń AGD. Każdy wie, że twarda woda zmniejsza wydajność detergentów, które słabiej się w takiej wodzie rozpuszczają. Każdy nie raz zetknął się z mętnym nalotem na powierzchni kawy czy herbaty, czyli warstwą węglanu wapnia, która wchłania z ww. napojów związki takie jak taniny, garbniki, alkaloidy, przez co zostaje zniekształcony smak i zapach napojów.

Wszystkie powyższe zagrożenia i uciążliwości można wyeliminować w prosty sposób, stosując systemy filtrowania wody DAFI , produkowane przez polskie przedsiębiorstwo Formaster SA. W ofercie znajdziemy filtry instalacyjne przeznaczone do montażu jak najbliżej punktu poboru wody lub dzbankowe systemy filtrujące, które umożliwiają filtrowanie wody tuż po jej pobraniu z kranu. Systemy uzdatniające wodę DAFI posiadają wszystkie niezbędne atesty i certyfikaty (m.in. pozytywna opinię Instytutu Matki i Dziecka, LGA, Atest PZH) gwarantujące najwyższą, jakość, skuteczność i bezpieczeństwo podczas użytkowania. Produkcja tych wyrobów odbywa się pod kontrolą systemu zarządzania, jakością ISO9001: 2000. Wyróżnia je także przystępna cena zakupu. Zadbajmy o zdrowie i ekonomię naszego gospodarstwa domowego!

źródło i zdjęcia: Formaster

Firma powiązana:

Formaster

Telefon 41 346 48 00 (do 02), 41 346 48 10 (do 12), 801 000 291
www.ogrzewacze.dafi.pl
info@dafi.pl

Formaster