Nowości

Dom z atrium w Górze Kalwarii

01.08.2012

Budując własny dom większość osób szuka ciekawych, oryginalnych rozwiązań. Może to być nietypowa konstrukcja, wykorzystanie innowacyjnych materiałów czy tak, jak w zaprojektowanym przez warszawską pracownię 81.WAW.PL domu w Górze Kalwarii – nowoczesne atrium.

Projekt zaproponowany przez architektów z 81.WAW.PL kładzie szczególny nacisk na przynależne do domu atrium. Pełni ono rolę doświetlenia komunikacji wewnętrznej w domu, jednocześnie będąc buforem pomiędzy strefą dzienną, a wejściem do domu, które stanowi także część garażową. - W przedstawionym projekcie nie uwzględniliśmy typowego miejsca na garaż.  Jego rolę pełni wnęka w domu, która stanowi jednocześnie główne wejście do budynku – wyjaśnia Anna Paszkowska, architektka z pracowni 81. WAW.PL.

Na uwagę zasługuje także dach budynku, który został ukształtowany w taki sposób, aby przeciwległe narożniki budynku zostały podniesione. Dzięki temu połacie dachowe zostały skierowane w stronę dziedzińca, co pozwala na swobodne odprowadzenie wody z dachu do atrium. Takie rozwiązanie gwarantuje, że w czasie deszczowej pogody woda nie będzie zbierała się na dachu tworząc dodatkowe obciążenie.

Zarówno w przypadku wejścia do domu, jak i atrium zaplanowano przeszklone ściany, które otwierają wnętrze. Taki sam zabieg zastosowano w przypadku ściany w salonie, jadalni i kuchni, która także została w całości wykonana ze szła. Dzięki temu już od wejścia do domu można zobaczyć, co dzieje się w przestronnym ogrodzie.

Strefę dzienną domu tworzą znajdujące się na całej szerokości ściany: jadalnia, salon i kuchnia, zaś głównym punktem strefy prywatnej jest przestrzenna sypialnia z własną łazienką i garderobą znajdująca się na prawo od głównego wejścia. Po lewej stronie natomiast przewidziano dwie mniejsze sypialnie ze wspólną łazienką.

Ciekawym rozwiązaniem zaproponowanym przez architektów są elewacje domu, które diametralnie się od siebie różnią.  - Elewacja frontowa sprawia wrażenie surowej, poprzez zaplanowanie w tym miejscu jedynie wejścia głównego z wnęką garażową – zaznacza Anna Paszkowska.

- Zupełnie inaczej prezentuje się elewacja od strony ogrodu, będąca zaprzeczeniem tej znajdującej się od frontu. Cała ściana została przeszklona, aby wychodziła na ogród, zapewniając optymalny dopływ światła do strefy dziennej – dodaje. Dodatkowo na bocznych fasadach, w miejscach, gdzie znajdują się okna, zainstalowano okiennice, które po zamknięciu tworzą całkowicie płaską elewację.

Źródło: 81. WAW.PL

Więcej