Aktualności

W barwach nadmorskiego nieba – nowa nawierzchnia przy basenie Politechniki Gdańskiej

29.12.2014

Współczesna architektura coraz częściej decyduje się na wykorzystywanie szarości w roli czynnika mającego dodać wyrazistości tworzonym od podstaw projektom nawierzchni. W przypadku nowego otoczenia wokół budynków basenu Politechniki Gdańskiej, to właśnie umiejętny dobór utrzymanych  w popielatej kolorystyce kostek brukowych z kolekcji Polbruk Beganit, zadecydował o wykreowaniu nowoczesnej i w pełni zintegrowanej z subtelnym, nadmorskim krajobrazem przestrzeni.

W barwach nadmorskiego nieba - nowa nawierzchnia przy basenie Politechniki Gdańskiej

Zwierciadło natury

Kostka Polbruk Beganit w subtelnym odcieniu grafitu koresponduje z kolorystyką otoczenia Fot. PolbrukKolorystyka nadmorskich zabudowań najczęściej stoi w opozycji do tamtejszej naturalnej palety barw. Na przekór wszechobecnym szarościom i błękitom, wznoszone w sąsiedztwie morza budynki charakteryzują się intensywnymi, nasyconymi odcieniami, które mają za zadanie ożywić charakter okolicy w czasie długich miesięcy niesprzyjającej aury. Jednak budynek basenu Politechniki Gdańskiej odbiega od tych barwnych tendencji. Jego oszczędna bryła zachowana została w jasnej kolorystyce, którą przełamują subtelnie wprowadzone, grafitowe akcenty oraz detale w odcieniu nasyconego błękitu. Projekt nowej nawierzchni wokół zabudowań basenu Politechniki Gdańskiej stworzony został w celu podkreślenia minimalistycznej stylistyki całej konstrukcji. Elementy brukowe z kolekcji Polbruk Beganit, które wybrane zostały do realizacji inwestycji, charakteryzuje jednak nie tylko stonowana, elegancka barwa, ale również chropowata, płukana powierzchnia, doskonale korespondująca z pokrytą piaskiem plażą. Dzięki błyskotliwemu zestawieniu kolorystycznemu uzyskany efekt wizualny przywodzi na myśl zasnute chmurami nadmorskie niebo, które w czasie pogodnych dni zachwyca skrzącymi się w promieniach słońca kryształkami.

Wyrazistość detali

Stylowe połączenie minimalistycznych detali oraz szarej kostki Polbruk Beganit. Fot. PolbrukDla współczesnych projektów charakterystyczne jest łączenie klasycznych materiałów z nowoczesnymi akcentami. Metalowe wykończenia, surowe przeszklenia, geometryczna bryła budynku - wszystkie te szczegóły wymagały kompletnego dopełnienia w postaci tła zgranego
z całą koncepcją. Wiążąc ze sobą pierwiastek designu i funkcjonalności, architekci uzupełnili otoczenie basenu Politechniki Gdańskiej udogodnieniami w postaci kompleksu ławek i zlokalizowanego nieopodal wejścia parkingu dla rowerów, który znajduje się pod zadaszeniem. Przeświecające przez nie promienie słoneczne tworzą rozmyte cienie na jasnoszarej nawierzchni
z kostki brukowej Polbruk Beganit i pomagają wydobyć nowe oblicze tej wyjątkowej kolekcji. Wykorzystując dwa kontrastujące ze sobą odcienie - szary i grafitowy - możliwe stało się podzielenie przestrzeni na regularne moduły, oddzielające strefę przylegającą do budynku od położonych w nieznacznej odległości szlaków komunikacyjnych. Ze względu na komercyjny charakter tego obiektu, dobrany materiał nawierzchniowy musiał cechować się zwiększoną wytrzymałością na obciążenia. Elementy z kolekcji Polbruk Beganit, dzięki sześciocentymetrowej grubości pozwoliły stworzyć solidne, dostosowane do intensywnego stopnia użytkowania podłoże, którego płukana powierzchnia stanowi zarazem naturalną barierę antypoślizgową. Nie można jednak pominąć faktu, iż kluczem do innowacji obecnej w każdym detalu tej realizacji jest trapezowy kształt elementów z kolekcji Polbruk Beganit, który także tworzy wyjątkowy image oszczędnych i inspirowanych nowoczesną architekturą projektów.

źródło i zdjęcia: Polbruk

Firma powiązana:

Polbruk

Telefon 58 554 59 45 do 48
www.polbruk.pl
polbruk@polbruk.pl

Polbruk