Aktualności

Biała cegła klinkierowa Röben Montblanc na elewacji nowej siedziby szkoły muzycznej

04.12.2014

Nowoczesny budynek Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego daje uzdolnionej muzycznie wrocławskiej młodzieży ogrom możliwości do szlifowania i prezentowania swoich talentów.

Biała cegła klinkierowa Röben Montblanc na elewacji nowej siedziby szkoły muzycznejBiała cegła klinkierowa Röben Montblanc na elewacji nowej siedziby szkoły muzycznej

Mieszcząca się dotychczas przy ul. Łowieckiej Szkoła Muzyczna rozpoczęła swoją działalność w 1946 r. W ciągu kilkudziesięciu lat swojego funkcjonowania wykształciła wielu znanych muzyków, jednak z upływem lat jej siedziba przestała odpowiadać współczesnym wymaganiom, kierowanym do tego typu placówek oświatowych. Z tego też względu postanowiono o budowie nowej siedziby, która miałaby przenieść się na jedną z reprezentacyjnych ulic w centrum Wrocławia – ulicę Józefa Piłsudskiego.

Projekt Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej przygotowało biuro architektoniczne Maćków Pracownia Projektowa, a decyzja o nowej lokalizacji podyktowana była bezpośrednim sąsiedztwem Filharmonii Wrocławskiej. Nowo powstały budynek szkoły właśnie z pobliskim gmachem stworzy nowoczesny kompleks dydaktyczny. 24 czerwca 2013 r. na placu budowy wmurowano niezwykły kamień węgielny w kształcie ręcznie kutych skrzypiec. Złożono w nich akt erekcyjny, batutę oraz zdjęcia obecnej siedziby szkoły. Był to symboliczny początek tworzenia nowej kuźni wrocławskich talentów muzycznych. Budowa szkoły trwała 18 miesięcy, a koszt inwestycji wyniósł ponad 52 mln złotych. Już na początku robót odkryto średniowieczną zabudowę i jedne z najstarszych studni we Wrocławiu. Miało to bezpośredni wpływ na długi okres prac archeologów i wstrzymanie wielu robót budowlanych.

Ogrom możliwości

Nowa siedziba Szkoły Muzycznej służyć ma edukacji dzieci i młodzieży na poziomie szkoły podstawowej i średniej. Rozbudowany program funkcjonalny sprawia, że obiekt wypełnia zwartą formą całą działkę przeznaczoną na inwestycję. Budynek pomieści 600 uczniów, którzy będą mogli korzystać z większych i wygodniejszych sal lekcyjnych i muzycznych. Pozwoli również organizować koncerty oraz prowadzić szereg innych działań skierowanych do mieszkańców Wrocławia. Po przeprowadzce filharmonii do Narodowego Forum Muzyki ze starego budynku będą mogli korzystać uczniowie szkoły.

Prosto i ze smakiem

Nowoczesny obiekt składa się z siedmiu kondygnacji w tym sześciu naziemnych. Wybudowany w formie prostopadłościanu pod względem wielkości jest okazały, jednak skromny, jeśli chodzi o wygląd elewacji. Architekci z Pracowni Projektowej Maćków wzięli pod uwagę monumentalny charakter sąsiedniej zabudowy, co sprawiło, że zrezygnowano z bogatej artykulacji fasady. Elewację budynku charakteryzuje biała cegła klinkierowa Röben Montblanc, z gładką fakturą lica, której do budowy zużyto ok. 1500m2 – co daje 72 tys. sztuk.

Biały kolor cegły był najodpowiedniejszy ze względów kompozycyjnych i plastycznych - przy uwzględnieniu charakteru budynku oraz jego kontekstu. Jednocześnie ściany z białego klinkieru nie są jeszcze zbyt popularne na lokalnym rynku budowlanym, w związku z czym gmach zyskał unikalny charakter – wyjaśnia Bartłomiej Witwicki z Pracowni Projektowej Maćków, odpowiedzialnej za projekt nowej siedziby Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej.

Jednolita płaszczyzna ściany jest typowa dla współczesnego budownictwa: prostego, oszczędnego i pełnego ostrych linii. Szczególnie widoczne jest to w przypadku układu okien, których rozmiary i kształty zmieniają się wraz z wysokością budynku.

Dla podkreślenia artykulacji kompozycji ściany elewacyjnej, okna zostały "wysunięte" przed lico ściany i zamontowane na konsolach, co wizualnie zniwelowało masywny charakter ściany klinkierowej, a podkreśliło jej walor estetyczny – mówi Witwicki.

Maksymalne wykorzystanie

Jednym z najtrudniejszych zadań było zaprojektowanie obiektu w taki sposób, aby na niewielkiej powierzchni terenu zmieścić wszystkie niezbędne dla działalności szkoły pomieszczenia.

Umieszczenie bogatego programu funkcjonalnego Szkoły Muzycznej na niewielkiej działce było poważnym wyzwaniem. Stąd też "kompaktowa" forma budynku i spiętrzenie poszczególnych funkcji -  m.in.  sala sportowa w kondygnacji podziemnej jest zblokowana w pionie z salą koncertową, a zielony dziedziniec znajduje się na stropie nad hallem – mówi Witwicki.

Obiekt składa się z trzech skrzydeł otaczających wewnętrzny dziedziniec, znajdujący się na wysokości I piętra. Funkcje dydaktyczne pełnią pomieszczenia ulokowane powyżej kondygnacji parteru. W dwóch skrzydłach mieszczą się sale lekcyjne, w trzecim  - sale muzyczne. Od strony południowej dziedziniec zamyka kameralna sala koncertowa. Pod nią, z powodu ograniczonej powierzchni działki, zaplanowano salę gimnastyczną ze ścianką wspinaczkową i siłownią. Na parterze przewidziano pomieszczenia wystawiennicze, salę dla chóru, stołówkę z zapleczem kuchennym, przedszkole 1-oddziałowe, pomieszczenia pomocnicze oraz szatnie. Pierwsze piętro to sale lekcyjne dla młodszych dzieci, biura i sala kameralna. Budynek jest dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. W częściach ogólnodostępnych wnętrza wykończono betonem architektonicznym, z kolei pomieszczenia dedykowane funkcjom muzycznym zostały zaprojektowane z uwzględnieniem wysokich wymagań akustycznych.

źródło i zdjęcie: Röben

Firma powiązana:

Roben

Telefon 71 39 78 100
www.roben.pl
biuro@roben.pl

Roben