Aktualności

Słoneczny taras w centrum miasta

08.07.2013

Jaki jest przepis na udaną aranżację przestrzeni publicznej? Na tak postawione pytanie starali się odpowiedzieć architekci oraz projektanci firmy Libet. Dzięki tej współpracy udało się stworzyć oryginalny projekt rewitalizacji Placu Wolności w Świnoujściu.

To reprezentacyjne miejsce na wyspie od razu zyskało popularność zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. Plac Wolności w Świnoujściu – najważniejsza przestrzeń publiczna w mieście, jeszcze do niedawna mógł nie zachwycać przemyślaną, estetyczną kompozycją. Obecnie, to reprezentacyjne miejsce właśnie zyskało zupełnie nową jakość.

Trwający kilka miesięcy proces projektowo-budowlany zaowocował nie tylko oryginalną realizacją. Projektantom udało się wykreować przestrzeń sprzyjającą integracji zarówno mieszkańców, jak i turystów. Oryginalnym pomysłem było wykorzystanie do wykonania nawierzchni placu białego betonu. Struktura płyt oraz ich kolorystyka miała nawiązywać do barwy i delikatnej faktury nadmorskiego piasku.

Poszukując do realizacji tego projektu projektu płyt z białego betonu, zdecydowaliśmy się na produkty z linii Libet STAMPO. Ponad 200 tafli, z ręcznie odlewanego betonu architektonicznego, o idealnie gładkiej powierzchni i fazowanych krawędziach zabudowano w północno-wschodniej części placu, tworząc wielostopniowy taras wyposażony w leżaki. To zdecydowanie najpopularniejsza część placu, z widokiem na fontannę i zabytkowe kamieniczki – mówi arch. Dawid Kuptz z firmy Libet.

Autorzy projektu podkreślając otwarty charakter Świnoujścia, stworzyli przestrzeń śródmiejską, będąc niejako przedłużeniem nadmorskiej promenady. Powstała w ten sposób swego rodzaju strefa relaksu w stylu Spa, z małym centrum widokowym, stała się centrum życia towarzyskiego niezwykle popularnym wśród amatorów leniwego leżakowania.

– Idea, która przyświecała nam podczas tworzenia przestrzeni architektonicznej Placu Wolności, zakładała nawiązanie do najbardziej charakterystycznych elementów, właściwych dla miejscowości nadmorskiej. Rozwiązania, które ostatecznie zastosowaliśmy podporządkowane zostały takim elementom, jak woda czy światło. To także nawiązanie do koloru białego oraz błękitu, czyli do tych barw, które kojarzą się z morzem, plażą, odpoczynkiem – mówi Dominika Bogdanowicz-Czaplicka z Federacyjnego Biura Architektonicznego ze Szczecina.

Dzięki takiemu zabiegowi miasto zyskało aranżację o typowo rekreacyjnym charakterze. To proste, na pozór, założenie wymagało jednak bezkompromisowych wyborów. – Unikaliśmy stosowania „żeliwnej toporności” z latarniami czy też balustradami. Takich placów jest wiele, a my chcieliśmy stworzyć miejsce wyjątkowe, przyjazne mieszkańcom i turystom. Biel betonu harmonijnie współgra z minimalistycznymi formami drewnianych siedzisk i idealnie wpisuje się w naszą koncepcję – wyjaśnia Dominika Bogdanowicz-Czaplicka.

Wykorzystane do budowy placu materiały niewątpliwie stanowią o jego finalnej wartości i popularności, a wielki słoneczny taras w centrum Świnoujścia stał się jedną z najbardziej rozpoznawalnych wizytówek miasta. – Przestrzeń miejska musi uwzględniać oczekiwania zarówno mieszkańców, jak i odwiedzających. A plac tętni życiem i to jest chyba najważniejsze świadectwo, że nam się udało – dodaje Dominika Bogdanowicz-Czaplicka. Słoneczny taras w centrum miasta!

Źródło: Libet

Więcej

Firma powiązana:

Libet

Telefon 71 335 11 01, 801 542 381
www.libet.pl

Libet